Registrera bolag och kom igång med verksamheten

För att komma igång med din verksamhet så är det antagligen så att du först måste registrera bolag. Det finns ju lite olika bolagsformer att välja mellan och du bör ta tid på dig att undersöka vad som kommer att passa din verksamhet bäst. Om du inte har tidigare erfarenhet av att driva ett eget företag så ska du ta tips från en person som kan detta. Det kan vara en rådgivare på kommunen såväl som en person som du känner väl sedan tidigare.

Måste du registrera bolag?

Det finns vissa bolagsformer som måste registreras hos Bolagsverket. Bland dessa finner du aktiebolag, kommanditbolag, handelsbolag, ekonomisk förening och även en bostadsrättsförening. Om du vill starta en enskild firma så finns det också goda skäl till att registrera bolag med Bolagsverket eftersom detta kan hjälpa dig att skydda namnet som du ger ditt företag.

Vad händer med avgiften om mitt bolag inte blir godkänt?

Du måste betala en registreringsavgift till Bolagsverket för att få registrera ett bolag. Det här är inte en stor summa men det är viktigt att förstå att du förlorar pengarna om din ansökan avslås. Hur mycket pengar du får betala för registreringen beror på den bolagsform som du väljer. Du betalar avgiften samtidigt som du skickar in din anmälan till Bolagsverket.

Om du ångrar dig och återkallar din anmälan så får du inte tillbaka avgiften som du har betalat in. I varje fall inte om Bolagsverket redan har börjat handlägga ärendet. Det går att överklaga det här men det är bättre att inte börja registrera förrän du är helt säker på att du vet vad du gör.

Registrera aktiebolag

Om du vill registrera aktiebolag så skickar du en anmälan om detta till Bolagsverket Du ska också ansöka om F-skatt. Det kan du göra direkt online. Det blir billigare att registrera online än att använda pappersblanketter och så är det ju smidigare. Det kostar ingenting att ansöka om F-skatt.

Det finns ett särskilt dokument som du ska använda för att starta ditt aktiebolag. Du ska först skriftligen besluta om detta och sedan så kan du registrera bolag. Med registreringen så får bolaget officiellt sitt namn samt ett organisationsnummer. Namnet som du väljer är då skyddat i hela Sverige.

Det finns enkel och en mer detaljerad anmälan. Båda går att använda för att registrera ett aktiebolag. Glöm inte bort att du måste ha ett bankintyg som visar att du har betalt in aktiekapitalet för bolaget. När detta är klart så kan du börja använda ditt bolag.

Snabbare registrering

Med lagerbolag så går det snabbare att registrera bolaget. Det är nämligen redo att använda. Du behöver bara betala in aktiekapitalet och se till att uppgifterna om din verksamhet fylls i. Det kan du göra snabbt online med hjälp av en bolagsservice som säljer lagerbolag.